12 Kasım 2015 Perşembe

DUYULAR

DUYULAR
Duyular, bireylerin iç ve dış ortamlarındaki değişiklikleri algılamalarına olanak tanıyan yetilerdir. Bu değişiklikler, duyu organları tarafından algılanır; bu organlar, ışık, ısı, dokunma ve ses gibi fiziksel uyarıları algılayabilen algılayıcılardan oluşan özel organlardır.

Fiziksel uyarıları sinir uyarılarına çeviren bu organlar, uyarıları sinirler yoluyla duyu olarak yorumlanacakları beyne gönderir.

Duyular, genellikle genel duyular ve özel duyular olarak iki gruba ayrılır.
Genel duyular, dokunma, basınç, titreşim, vücut dokularının uyarıları, gerginlik, ağrı, ısı ve soğukluğu içerir. Bu duyuları algılayan algılayıcılar, vücudun tamamına yayılmıştır.
Bunlar, birçoğu koruyucu doku kapsülüyle kaplı sinir uçlarıdır.

Özel duyularsa koklama, görme, tat alma, işitme ve dengedir. Bu duyuların algılayıcıları, vücudun belirli bölgelerinde bulunur ve daha karmaşıktır.

Algılayıcılar (resptörler), genellikle algılayabildikleri uyarıların türlerine göre sınıflandırılırlar. Örneğin görme, fotoreseptörlerle (ışık algılayıcıları); dokunma, ses ve denge, mekanoreseptörlerle (konum ve temas algılıyıcıları); koku ve tat, kemoreseptörlerle; sıcaklık ve soğukluk, termoreseptörlerle ve ağrı, nosiseptörlerle algılanır.

Şahin SANDALCIOĞLU
Uzman Sosyolog-Refleksolog
GSM: +90532 297 9235

KAYNAK
Prof. Dr. David Tracey
Prof. Dr. Peter Baume
Prof. Dr. Kurt H. Albertine
Prof. Dr. Laurence Garey
Prof. Dr. Frederick Rost
Prof. Dr. Phil Waite





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder