5 Nisan 2015 Pazar

AKCİĞER SORUNLARI VE TEDAVİSİ

AKCİĞER SORUNLARI VE TEDAVİSİ

AKCİĞER VE MERİDYENLER 

Çinliler, Ch’i enerjisinin organlarda nasıl yayıldığını göstermek üzere, 24 saati 2 şer saatlik dilimlere böler. Ch’i enerjisi, her ayrı dilimde değişik bir organda en üst düzeyine erişir. Örneğin, sabaha karşı 3 ile 5 arası Ch’i enerjisinin akciğerlerde en yüksek olduğu ve mesanede en az olduğu zamandır.

Genelde doğumlar da bu saatlerde olduğu gibi, çoğumuz yine bu saatlerde (yani mesanenin çok enerji almadığı saatlerde) idrar yapma ihtiyacıyla uyanırız. Bir organın ve meridyenin en ağır çalıştığı zaman ise 12 saat sonraki karşıt zaman dilimidir.

Yani akciğerler için bu durum öğleden sonra 3 ile 5 arası olurken, mesane için ise bu zaman dilimi Ch’i enerjisinin en güçlü olduğu zamandır. Çinliler’e göre bir organın uyarılmak için uygun zamanı, en aktif olduğu, enerjisinin en bol olduğu zamandır. Yine akciğerler örneğini alırsak, bu zaman sabaha karşı 3 ile 5 arası olur.

HER MERİDYEN YANG YA DA YİN ÖZELLİĞİNE SAHİPTİR.
Çinliler’e göre enerji, birbirine karşıt iki alanın (polarite) ilişkisinden doğan harekettir. İşte bu karşıt ilişkiye YANG ve YİN adı verilir. Yang/Yin’i maddi manevi bir anlamda değil de, evrende alan şeylerin birbirleriyle olan ilişkisini anlatabilmek için verilen bir sıfat olarak düşünebiliriz.

Yang enerjisi güneşten iner; vücudumuzda yang meridyenleri, el parmaklarından başlayıp yüze çıkar ya da yüzden ayaklara iner.
Yin enerjisi topraktan gelir ve vücudumuzda yin meridyenleri ayaktan göğse ya da göğüsten kollara ve parmak uçlarına iner.

HER MERİDYENİN BİR EŞİ (PARTNERİ) VARDIR
Aynı meridyenin alanında bulunan organlar birbiriyle ilişki içinde oldukları gibi, her meridyenin eş (partner) olduğu bir başka meridyen vardır. Örneğin akciğer meridyenin eş olduğu meridyen, kalınbağırsak meridyenidir. Bundan böyle akciğer meridyenindeki bir tıkanıklığı açmak için kalınbağırsak meridyeninde de çalışmak yardımcı olur.

AKCİĞER MERİDYENİ ( YİN MERİDYEN ) Eş Meridyen: Kalınbağırsak Meridyeni (yang)
Organın en çok Ch’i enerjisi aldığı saatler: 03.00-05.00

Bu meridyen köprücük kemiğinin altından başlar, koldan aşağıya inerek el başparmağının işaret parmağına yakın köşesinde biter. Akciğerler solunumu sağlar. Havadaki Ch’i’ yi, alıp vücuda Ch’i enerjisinin dağılmasından sorumludur. Sağlıklı akciğerler ve düzgün solunum Ch’i nin vücuda kolayca girip çıkmasında rol oynar.

Bu meridyenlerdeki bir dengesizlik, astım, öksürük, ‘dolu göğüs’ dediğimiz tanılara yol açabilir.

TÜM SORULARINIZ VE RANDEVU İÇİN +90532 297 9235
Şahin SANDALCIOĞLU
Uzman sosyolog-Refleksolog


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder