23 Nisan 2015 Perşembe

GÖREVLERİNE GÖRE KASLAR

GÖREVLERİNE GÖRE KASLAR                                               Yazı No:3


Kaslar görevlerine göre sınıflandırılabilir. Uzaklaştırıcı (abductor) kas, vücudun bir bölümü bedenin orta çizgisinden uzaklaştıracak biçimde hareket ettiririken, yaklaştırıcı (abductor) kas, bu bölümün orta çizgiye doğru hareket etmesini sağlar.


Delta kası (m.deltoideus) omuz ekleminin büyük bölümünü örten üçgen biçiminde bir kastır; kasıldığı zaman kolu bedenden uzaklaştırır. Göğüs büyük kası (m. Pectoralis majör) yaklaştırıcıdır; kasıldığında kolu geri çeker.

Bükücü kas (flexör), ekleme bükülme hareketini yaptıran, gerdirici (extensör) kas, eklemi açarak düzleştiren kastır. Kol iki başlısı (biceps) en çok bilinen bükücüdür; ön kolu büker, yani dirsek eklemini eğerek ön kolu kol üzerine getirir. Bu kas kasılınca, kolda gençlerin göstermekten hoşlandığı bir şişlik (pazu) oluşur. Kol üç başlısı (triceps) dirsek eklemini doğrultarak ön kolu açar.

Öteki kas çeşitleri, kaldırıcı (levatör) kaslar, indirici (depressör) kaslar ve çeşitleridir. Büzücü (konstüktör) ve genişletici (dilatatör) kaslar, gözbebeği, midenin ince bağırsağa açıldığı bölümü (pylor) ve makat (anüs) gibi açıklıkları çevirir.

Büzücü kaslar, açıklığın çapını daraltır ya da kapatır. Genişletici kaslar açıklığı genişletir ya da tümüyle açarlar. Döndürücü içe döndürücüler (pronatör) içe ve aşağıya; içten dışa döndürücüler (supinatör) ise dışa yukarıya çevirir.

Bazı kasların birden çok işlevi vardır. Karako-brakiyal kas kolun hem bükücü, hem de yaklaştırıcısı, baldır ön kası (tibialis anteriör) ise, ayağın hem dışa döndürücüsü, hem de bükücüsüdür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder