ÜRİK ASİT YÜKSEKLİĞİ
Fruktoz meyve ve balda bulunan şeker türüdür. Toz şeker ise
sukroz olarak bilinir. Sukroz yani sofra toz şekerinin % 50'sini fruktoz %
50'sini glukoz oluşturur. Toz şeker yediğimizde bu bağırsaklarda fruktoz ve
glukoza parçalanır. Fruktozun diğer önemli bir kaynağı ise mısır şurubudur.
Gazoz, kola, Pastane ürünleri, kek ve tatlıların çoğunda ise fruktoz içeren
mısır şurubu kullanımı yaygındır. Bu ise % 55 fruktoz, % 45 glukoz içerir ve
kilo aldırır.
Günde 50 gramdan fazla fruktoz alan -yiyen kişilerde
şişmanlık ve diyabet riski artmaktadır. Sofra şekerinde bulunan fruktoz
şişmanlık olmadan bile şeker hastalığına neden olmaktadır. Fruktoz trigliserid
denen kan yağının karaciğerden üretimini artırır.
Glukozdan daha fazla vücutta yağ birikimi yapar. Fruktozun
en önemli etkilerinden biri ürik asit üretimini artırmasıdır. Fruktoz yendikten
sonra bir saat içinde kan ürik asit düzeyi 2 mg/dl kadar artar.
Ürik asit düzeyi yüksek kişilerde de zamanla şeker
hastalığı, obezite, insülin yüksekliği, karaciğer yağlanması ortaya
çıkmaktadır. Bu nedenle kan ürik asit düzeyi yüksek olanlar şeker hastalığı
gelişme riski altındadır. İLGİNÇ OLANI BU KİŞİLER ŞEKER HASTASI OLUNCA KAN ÜRİK
ASİT DÜZEYİ NORMALE GELMEKTEDİR. Bunun nedeni böbrekten idrar yoluyla atılan
glukozun tubullerden ürik asit emilimi engellemesi ve böylece ürik asitin idrar
yoluyla atılmasıdır.
FRUKTOZUN ZARARLARI:
1. Kan trigliserid seviyesini artırır
2. Kan ürik asit düzeyini artırır
3. Kandaki zararlı AGE ürünlerini artırır.
4. Kan şekerini düşürse de uzun zamanda insülin direncini
arırır.
5. Hayvan çalışmalarında karatarkt yaptığı gösterildi.
6. Tansiyonu yükseltir.
ÜRİK ASİT:
Ürik asit proteinlerden –pürinden oluşur. Özellikle kırmızı
et yiyenlerde ürik asit daha fazla artar. Alkol ve bira ürik asit seviyesini
artırır.
Ürik Asit Düzeyinin Arttığı Durumlar:
Menopozdaki kadınlar, erişkin erkekler
İnsülin direnci, uyku apnesi, şişmanlık,karaciğer
yağlanması, hipertansiyon, metabolik sendrom, kalp damar hastalıkları
Böbrek yertmezliği
Preeklampsi
Et yemek, bira içmek, alkol almak, Fruktoz yemek
Ani egzersiz yapmak
Kurşun zehirlenmesi
Düşük doz aspirin, idrar söktürücüler, etambutol ilacı,
niasin vitamini,
Hızlı kilo verme, lösemi, polisitemi, uzun açlık, psoriasis
Yüksek yağlı beslenme
Paratiroid hormon yüksekliği
Konjestif kalp yetmezliği
Hipotiroidi (tiroid yetmezliği)
Psikolojik ve fiziksel stres
Maraton koşucuları
Yüksek seviyede yaşama
Sarkoidoz
Mısır ekmeği
Domates çekirdeği
HANGİ BESİNLER ÜRİK ASİT DÜZEYİNİ DÜŞÜRÜR:
1.Süt ürünleri, yoğurt ve ayran düşürür. C VİTAMINI
ALANLARDA ÜRİK ASİT DÜŞER. C VİTAMİNİ İDRARLA ÜRİK ASİT (ÜRAT) ATILIMINI
ARTIRIR. Kafein de (kahve) ürik asit düzeyini düşürür. Sebze, meyve, taze meyve
suları , ananas faydalıdır..kakao, çikolata yenebilir.
2.Kilo verilmelidir. Fazla kilo ürik asiti artırır.
3.Alkol alımı kesilmelidir.
4.Bol su içilmelidir (günde 10-12 bardak)
5.Protein yani et yemeği azaltılmalıdır.
6.Karnabahar, ıspanak, mantar az yenmelidir.
NOT: Ürik asit düzeyini düşürür diye belirtilen besinler
meyveler asla kesin tedavi olmayıp destekleyicidir.
Şahin SANDALCIOĞLU
Uzman Sosyolog-Refleksolog
+90532 297 92 35
Kaynakça: Prof.Dr.Metin ÖZATA
NOT: Sağlık sorunlarından uzak kalmanın en doğal yolu 20
günde bir REFLEKSOLOJİ seansı uygulamasıdır.
Refleksoloji, bugün
tamamlayıcı tıp olarak yer almaktadır. (GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP
UYGULAMALARI REFLEKSOLOJİ YÖNETMELİĞİ 27 EKİM 2014 TARİHLİ RESMİ GAZETE’DE
YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE KONULMUŞTUR.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder