28 Kasım 2016 Pazartesi

ÜRİK ASİT YÜKSEKLİĞİ

ÜRİK ASİT YÜKSEKLİĞİ

Fruktoz meyve ve balda bulunan şeker türüdür. Toz şeker ise sukroz olarak bilinir. Sukroz yani sofra toz şekerinin % 50'sini fruktoz % 50'sini glukoz oluşturur. Toz şeker yediğimizde bu bağırsaklarda fruktoz ve glukoza parçalanır. Fruktozun diğer önemli bir kaynağı ise mısır şurubudur. Gazoz, kola, Pastane ürünleri, kek ve tatlıların çoğunda ise fruktoz içeren mısır şurubu kullanımı yaygındır. Bu ise % 55 fruktoz, % 45 glukoz içerir ve kilo aldırır.

Günde 50 gramdan fazla fruktoz alan -yiyen kişilerde şişmanlık ve diyabet riski artmaktadır. Sofra şekerinde bulunan fruktoz şişmanlık olmadan bile şeker hastalığına neden olmaktadır. Fruktoz trigliserid denen kan yağının karaciğerden üretimini artırır.

Glukozdan daha fazla vücutta yağ birikimi yapar. Fruktozun en önemli etkilerinden biri ürik asit üretimini artırmasıdır. Fruktoz yendikten sonra bir saat içinde kan ürik asit düzeyi 2 mg/dl kadar artar.

Ürik asit düzeyi yüksek kişilerde de zamanla şeker hastalığı, obezite, insülin yüksekliği, karaciğer yağlanması ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle kan ürik asit düzeyi yüksek olanlar şeker hastalığı gelişme riski altındadır. İLGİNÇ OLANI BU KİŞİLER ŞEKER HASTASI OLUNCA KAN ÜRİK ASİT DÜZEYİ NORMALE GELMEKTEDİR. Bunun nedeni böbrekten idrar yoluyla atılan glukozun tubullerden ürik asit emilimi engellemesi ve böylece ürik asitin idrar yoluyla atılmasıdır.

FRUKTOZUN ZARARLARI:

1. Kan trigliserid seviyesini artırır

2. Kan ürik asit düzeyini artırır

3. Kandaki zararlı AGE ürünlerini artırır.

4. Kan şekerini düşürse de uzun zamanda insülin direncini arırır.

5. Hayvan çalışmalarında karatarkt yaptığı gösterildi.

6. Tansiyonu yükseltir.
ÜRİK ASİT:

Ürik asit proteinlerden –pürinden oluşur. Özellikle kırmızı et yiyenlerde ürik asit daha fazla artar. Alkol ve bira ürik asit seviyesini artırır.

Ürik Asit Düzeyinin Arttığı Durumlar:

Menopozdaki kadınlar, erişkin erkekler

İnsülin direnci, uyku apnesi, şişmanlık,karaciğer yağlanması, hipertansiyon, metabolik sendrom, kalp damar hastalıkları

Böbrek yertmezliği

Preeklampsi

Et yemek, bira içmek, alkol almak, Fruktoz yemek

Ani egzersiz yapmak

Kurşun zehirlenmesi

Düşük doz aspirin, idrar söktürücüler, etambutol ilacı, niasin vitamini,

Hızlı kilo verme, lösemi, polisitemi, uzun açlık, psoriasis

Yüksek yağlı beslenme



Paratiroid hormon yüksekliği

Konjestif kalp yetmezliği

Hipotiroidi (tiroid yetmezliği)

Psikolojik ve fiziksel stres

Maraton koşucuları

Yüksek seviyede yaşama

Sarkoidoz

Mısır ekmeği

Domates çekirdeği

HANGİ BESİNLER ÜRİK ASİT DÜZEYİNİ DÜŞÜRÜR:

1.Süt ürünleri, yoğurt ve ayran düşürür. C VİTAMINI ALANLARDA ÜRİK ASİT DÜŞER. C VİTAMİNİ İDRARLA ÜRİK ASİT (ÜRAT) ATILIMINI ARTIRIR. Kafein de (kahve) ürik asit düzeyini düşürür. Sebze, meyve, taze meyve suları , ananas faydalıdır..kakao, çikolata yenebilir.

2.Kilo verilmelidir. Fazla kilo ürik asiti artırır.

3.Alkol alımı kesilmelidir.

4.Bol su içilmelidir (günde 10-12 bardak)

5.Protein yani et yemeği azaltılmalıdır.

6.Karnabahar, ıspanak, mantar az yenmelidir.

NOT: Ürik asit düzeyini düşürür diye belirtilen besinler meyveler asla kesin tedavi olmayıp destekleyicidir.



Şahin SANDALCIOĞLU
Uzman Sosyolog-Refleksolog
+90532 297 92 35

Kaynakça: Prof.Dr.Metin ÖZATA



NOT: Sağlık sorunlarından uzak kalmanın en doğal yolu 20 günde bir REFLEKSOLOJİ seansı uygulamasıdır.

Refleksoloji, bugün  tamamlayıcı tıp olarak yer almaktadır. (GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI REFLEKSOLOJİ YÖNETMELİĞİ 27 EKİM 2014 TARİHLİ RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE KONULMUŞTUR.)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder