17 Kasım 2016 Perşembe

METABOLİZMA YAVAŞLIĞI - NEDEN KİLO ALIRIZ

METABOLİZMA YAVAŞLIĞI



Metabolizma hızı genetik, çevresel etkenler ve hormonlardan etkilenir. Egzersiz veya hareketli yaşam metabolizmayı artırırken, yaşın ilerlemesi azaltır. Tiroid hormonu, erkeklik hormonu (testosteron) buyume hormonu, stres hormonu olarak bilinen adrenalin ve noradrenalin metabolizmayı artırır.



Proteinli gıdalar metabolizmayı artırır. Ortamın sıcak olması metabolizmayı azaltırken, hastalık hali, ateş ve enfeksiyon metabolizmayı artırır. Kötü beslenme metabolizmayı yavaşlatır. Uyku metabolizmayı azaltır.



Metabolizmayı en çok artıran egzersiz yapmaktır. Hormonlardan da en çok tiroid hormonları metabolizmayı artırır. Uzun açlık metabolizma hızını yavaşlatır. Kilo veremeyen kişilerde mutlaka hormon bozukluğu vardır.



Metabolizmanız yavaş ve kilo veremiyorsanız mutlaka hormon kontrolünden geçmek gerekir. Kilo veremeyen kişilerde rastlanan en önemli bozukluklar insülin, tiroid, prolaktin gibi hormonlardaki bozukluklarıdır.



Metabolizma hızlandırmak için önce altta yatan nedeni ortaya koymak gerekir. Kilo veremiyorsanız diyet yapmadan önce mutlaka bir Endokrin uzmanına başvurarak hormon tetkiki yaptırarak metabolizma yavaşlığının nedenini bulmak gerekir.



Aksi takdirde yapılacak diyetler başarısız olmaya mahkumdur. Tiroid yetmezliği yani hipotiroidi bulunan bir kişinin yeteri kadar tedavi olmadan kilo vermesi zordur. İnsülin hormonu bozuk bir kişinin sadece diyet yapmakla zayıflaması
yine imkansızdır.



Diğer bir öneri de bol su içmektir. Günde 2,5 litre su içmek gerekir. Ülkemizde su içme miktarı azdır. Az su içmek ve kahvaltı yapmamak kiloyu artıran en önemli yanlışlardan birisidir.



Diğer önemli bir konu akşamları çok yemektir. Ülkemizde genellikle akşam yemekleri fazladır ve uyuyuncaya kadar televizyon başında devamlı atıştırmalar olmaktadır.



Oysa akşamları metabolizma yavaştır ve fazla kalori alınınca kilolar artmaktadır. Sabahtan öğleye kadar metabolizma daha hızlıdır. Bu nedenle sabah ve öğle fazla akşam daha az yemek gerekir.



Hareketli olmak ve egzersiz yapmak da metabolizmayı artırır. Her gün yarım saat yürümek sağlık ve kilo için çok faydalıdır.



Şahin SANDALCIOĞLU

Uzman Sosyolog-Refleksolog

+90532 297 92 35

 Kaynakça: Prof.Dr.Metin ÖZATA



REFLEKSOLOJİ İLE NASIL ZAYIFLARIM


Beynin açlık tokluk merkezi ile midedeki bölgelerin uyarılmasını hedefleyen komplike bir çalışmadır. Akupunkturda olduğu gibi beyinde tokluk hissi uyandırır fark ana sinirler yoluyla beyinin ilgili bölgesine sinirlerin gönderilmesi daha etkili sonuç alınmasını sağlar. Mide yavaş yavaş çalıştırılır ve zayıflama gerçekleşir. Sağlıklı ve doğal bir zayıflama yöntemidir.


KİŞİNİN NEDEN DOLAYI ŞİŞMAN OLDUĞUNUN BİLİNMESİ GEREKİR


Tiroidin olduğu sempatik sistemi devreye soktuğunuzda tiroid hızlanır, parasempatik sistemi devreye soktuğunuzda bağırsaklar gevşer ve salınımı daha kolay sağlar. Bu anlamda refleksolojiyle zayıflanır. 

Ama sempatik sistemden tiroidlerin olduğu bölgeye bası uygulandığında hiper tiroid meydana gelebilir. Bu anlamda refleksolojinin dikkat edilerek yapılması gerekir.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder