16 Aralık 2015 Çarşamba

VAGUS SİNİRİ

VAGUS SİNİRİ
Vagus ya da onuncu kafatası siniri, doğrudan beyin sapından, çiftler halinde çıkan on iki kafatası sinirinden biridir. Vagus siniri, otonom sinir liflerini içerir; bu lifler, bedenin bilincin denetimi olmadan yerine getirilen işlevlerini düzenler.

Boyunla göğüsten karın boşluğuna doğru uzanan vagus siniri, nefes alıp verme, yutma, konuşma, kalp atışı, kan damarlarıyla bronş tüplerinin daralması ve sindirimi denetler. Ayrıca tat duyusunu boğazdan beyne aktarır.

Vagus siniri, nadiren hasar görür. Vagus sinirinin kollarından biri olan gırtlak siniri, tiroid ameliyatı sırasında zarar görebilir; bu durum, gırtlak kaslarını felç ederek seste boğukluğa neden olur.
Vagotomi ameliyatı sırasında mide ülseri tedavisinin bir parçası olarak hidroklorik asit salgılanışını azaltmak için vagus siniri, yemek borusuna yakın kısmından kesilir.

 Vagus, normalde mide duvarlarıyla alt büzgenin uyarılmasını kontrol eder; ancak normal Dalgasal öğütücü ve ilerletici bağırsak hareketi (peristalsiz) vagus siniri olmadan da devam edebilir.

Vazovagal senkop (vagus sinirinin uyarılmasının kalp ve damar sistemine etkisiyle gelişen senkop) şiddetli  karın ağrısı, korku yada endişe durumunda vagus sinirinin gönderdiği sinyallere tepki olarak kalp atışının yavaşlaması sonucu meydana gelen bayılmadır.

Şiddetli yaralanma durumunda vagal yanıt, bağırsaklar içinde gıda maddelerinin normal hareketinin birkaç gün için tamamen durdurulması olabilir.
Belirli bir neden olmadan, kalp atışı oranının hızlandığı kalp aritmisi, bazen vagus sinirinin uyarılmasıyla durdurulabilir.

Şahin SANDALCIOĞLU
Uzman Sosyolog-Refleksolog
 +90532 297 9235
                                                              
KAYNAK
Prof. Dr. David Tracey
Prof. Dr. Peter Baume
Prof. Dr. Kurt H. Albertine
Prof. Dr. Laurence Garey
Prof. Dr. Frederick Rost
Prof. Dr. Phil Waite


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder