29 Aralık 2015 Salı

SPASTİK KOLON - KARIN AĞRISI VE KRAMP NEDENLERİ

SPASTİK KOLON (İRRİTABL KOLON)
Spastik kolon ( irritabl kolon) sık görülen bir durumdur. Batı ülkelerinde insanların yüzde 15-25 kadarını etkiler. Belirtiler karın ağrısı ( özellikle kramp ve spazmlar), şişkinlik ve anormal bağırsak fonksiyonudur.

Bazı hastalarda dışkı sert olur ve dışkılamakta zorluk çekilirken bazılarında yumuşaktır ve acil dışkılama ihtiyacı hissedilir.
Spastik kolon hastalarında, nüfusun geri kalanına göre, alt bağırsak bölgesinde ağrıya duyarlılık çok daha fazladır. Nedeni bilinmemektedir ama dışkılama duygusuna karşı bağırsağın duyarlılığın artması ile ilgili gibi görünmektedir.

Teşhis normalde bir bağırsak hastalığına fiziksel bir kanıt olmaması halinde yapılır: durumun bağırsaktaki, yapısal veya biyokimyasal değil fonksiyonel bir değişiklikten kaynaklandığı düşünülür.
Kullanılan tedavide antidepresanlar ve serotonin olarak bilinen bir nörotransmitterin (sinir hücreleri arasında veri aktarımını sağlayan kimyasal maddeler) işlevini engelleyen ilaçlar vardır.
Karın masajı bölgeyi rahatlatır, klinik refleksoloji seansları ile kolon fonksiyonu dengelenmeye hedef alan bir çalışmadır.

Şahin SANDALCIOĞLU
Uzman Sosyolog-Refleksolog
 +90532 297 9235
                                                              
KAYNAK
Prof. Dr. David Tracey
Prof. Dr. Peter Baume
Prof. Dr. Kurt H. Albertine
Prof. Dr. Laurence Garey
Prof. Dr. Frederick Rost
Prof. Dr. Phil Waite



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder