27 Eylül 2015 Pazar

HİPOTALAMUS

HİPOTALAMUS

SAĞLIKLI KALMANIZ İÇİN AYDA BİRKEZ DE OLSA REFLEKSOLOJİ YA DA KOMPLE VÜCUT MASAJI YAPTIRMANIZ İÇİN KÜÇÜK BİR ANLATIM…

Hipotalamus, beynin alt kısmında küçük; ancak, yaşamsal açıdan son derece önemli bir bölgedir. Vücut içinde dolaşan kanın özelliklerinde (örneğin, ısı, hormon düzeyleri, ozmotik basınç gibi) meydana gelen değişiklikleri bulup ortaya çıkaran özel algılayıcı hücreleri içerir. Hipofiz bezi, hipotalamusun yüzeyine bağlıdır.

Hipotalamus, hipofiz bezindeki hormon üretimini düzenleyerek ve beyinle omuriliğin diğer kısımlarıyla sinirsel bağlantılar kurarak, vücudun iç organlarının etkinlikleri arasında eşgüdüm sağlayan otonom sinir sisteminin tamamını denetler.

Hipotalamus, tansiyon, vücut ısısını, su dengesini, gıda alımını, cinsel üremeyi ve kalbi düzenleyen merkezler içerir. Korku, öfke ve memnuniyet gibi duyguların ifade edilmesinde de önemli bir rol oynar.

Hipotalamus içindeki etkinlik, tümörler, damar hastalıkları ya da baş yaralanmaları sonucu aksayabilir. Hipotalamusun en yaygın görülen hastalığı, şekersiz diyabettir (diabetes insipidus). Şekersiz diyabet, sürekli sıvı alma (günde 10 litreye kadar) ve aşırı idrar üretimi durumudur.

Sabit vücut ısısını koruyamama, yeme bozuklukları (şişmanlık ve bulimia gibi), uyuma sorunları ve bellek yitimi de hipotalamus bozukluklarıyla ilgili olarak ortaya çıkabilir.

Şahin SANDALCIOĞLU
Uzman Sosyolog-Refleksolog
GSM: +90532 297 9235

KAYNAK
Prof. Dr. David Tracey
Prof. Dr. Peter Baume
Prof. Dr. Kurt H. Albertine
Prof. Dr. Laurence Garey
Prof. Dr. Frederick Rost
Prof. Dr. Phil Waite





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder