5 Mart 2016 Cumartesi

SİNİR SİSTEMİ VE BÖLÜMLERİ

SİNİR SİSTEMİNİN BÖLÜMLERİ
Sinir sistemi merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sistemi olarak ikiye ayrılır. Merkezi sinir sistemi beyin ve omurilikten oluşurken, çevresel sinir sistemi vücudun diğer bölümlerine dağılmış sinirlerden oluşur.

Çevresel sinir sisteminin, vücut işlevlerini istemimiz dışında denetleyen kısmına otonom sinir sistemi denir. Her ne kadar otonom sinir sisteminin bileşeni olan sinir hücreleri çevresel olarak yerleşmiş de olsa, bazıları merkezi sinir sisteminde bulunmaktadır.

Otonom sinir sistemi ayrıca beynin hipotalamus gibi parçalarının denetimi altındadır.
Ayrıca gastrointestinal sistemin (mide ve bağırsak) duvarında yerleşmiş birçok sinir sistemi vardır. Bu hücreler bağırsağın hareketlerini ve bağırsak salgıbezlerinin salgılarını düzenler ve denetler ve bağırsaktaki durum hakkında duyusal bilgi taşır.

Bağırsak sinir hücrelerinin sayıları omuriliktekilerinin sayısında fazladır.

Beyin ve omurilik, sinir lifleri demetleriyle birlikte, sinir hücrelerini ve işlemlerini içerir. Gri cevher (beynin dışta bulunan ve sinir hücrelerinin oluşturduğu gri bölümü) merkezi sinir sisteminde sinir hücrelerinin yoğunlaştığı yerlerdir; beyaz maddeyse çok az hücre ve birçok sinir lifinin bulunduğu yerlerdir.

Tipik bir sinir hücresinin çekirdek içeren bir hücre gövdesi; gelen bilgiyi alan, sarmal şeklinde birkaç uzantısı (dendrit) ve bilgiyi sinir hücresinden dışarı taşıyan lifi (sinir lifi) vardır.

Dendritler oldukça kısadır, genellikle 1-1,5 milimetreden kısadırlar. Sinir lifleriyse, 1 milimetreden 1 metreye kadar çeşitli uzunluklarda olabilirler. Birçok sinir lifi, sinir uyarılarının (uyartı potansiyeli) sinir lifi boyunca hızlı aktarımı için önemli olan yağlı bir tabakayla (miyelin) kaplanmıştır.

Multiplskleroz (Multipl skleroz en sık 20-40 yaş arasın genç erişkinlerde ortaya çıkabilen, ancak çocukları ve daha ileri yaştaki kişileri de etkileyebilen bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır.
Genç insanlarda travmalardan sonra en sık ikinci nörolojik özürlülük nedenidir.)gibi miyelin kılıfının zarar gördüğü hastalıklarda sinir uyarılarının iletimi ciddi olarak bozulur.

Sinir hücreleri birbirleriyle, iki veya daha fazla hücrenin uzantısının karşılaştığı yerlerde (sinaps) sinir hücreleri arasında veri aktarımını sağlayan kimyasal maddeler (nörotransmitterler) bırakarak iletişim kurar.

Merkezi sinir sistemi ayrıca glia denen birçok hücre içerir. Bunlar miyelin oluşturmak, sinir hücreleri arasındaki yerlerde doğru miktarda tuz ve kimyasal bulunmasını sağlamak ve işgalci mikroorganizmalara karşı teftişte bulunmak gibi çok farklı görevleri yerine getirirler.

NOT: Sağlık sorunlarından uzak kalmanın en doğal yolu 20 günde bir; Sağlık Bakanlığınca Tamamlayıcı Tıp olarak onaylanan Refleksoloji seansı almaktır.
GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI REFLEKSOLOJİ YÖNETMELİĞİ 27 EKİM 2014TARİHLİ VE 29158 SAYILI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE KONULMUŞTUR.

Şahin SANDALCIOĞLU
Uzman Sosyolog-Refleksolog
GSM: +90532 297 9235

KAYNAK
Prof. Dr. David Tracey
Prof. Dr. Peter Baume
Prof. Dr. Kurt H. Albertine
Prof. Dr. Laurence Garey
Prof. Dr. Frederick Rost
Prof. Dr. Phil Waite




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder