22 Mayıs 2016 Pazar

NASIL NEFES ALIRIZ

NASIL NEFES ALIRIZ
Göğüs kafesi hava geçirmez bir silindir; diyafram, tabanını oluşturur ve üst kapağı boynun köküdür. Göğüs kafesinin duvarı, omurganın göğüs kısmından göğüs kemiğine akan kaburgalardan oluşur ve üç tabaka kaburgalar arası kaslarla birbirine bağlıdır.

Nefes aldığımızda, kaburgalar omurga eklemlerinin çevresinde döner ve ön uçlarındaki göğüs kemiği yükselerek göğüs kafesinin önden arkaya ve her iki yana çapını artırır.

Diyafram aşağı inerek göğüs kafesinin dikey boyutunu artırır. Göğüs boşluğunun kapasitesi artarak, göğüs içi basıncının atmosfer basıncının altına düşmesine neden olur.

Hava, solunum yolları aracılığıyla akciğerlerde emilir. Eğer göğüs kafesinde büyük bir yara varsa bu, göğüs içi basıncı atmosfer basıncıyla eşitler ve bu mekanizmanın işlemesinin sonucunu doğurur.
Dışarı nefes vermek edilgen bir süreçtir; kaburgaların ve akciğerlerin geri çekilmesi ve diyaframın daha yüksek bir duruşa dönüşü havayı dışarı atar.

Astım nöbetlerinde, solunum yolundaki direnç, nefes almanın dışarı verme aşamasında daha çok soruna neden olur.

Hastalar havayı dışarı atmak için daha çok çaba harcamak zorundadırlar ve nefes vermede hırıltılı soluma daha belirgindir.

Direnci ortadan kaldırabilmek için hastalar dik oturmalı, yatağın kolu gibi sabit bir nesneyi tutmalıdırlar ve boyundaki ‘ek solunum kası’nı kullanarak ilk kaburga ve göğüs kafesi üzerinde fazladan çekiş oluşturulmalıdır.

Hava akışı ciddi olarak azaldığında, örneğin yatağa bağlı bir hastada kaburganın hareketleri engellendiğinde, akciğerlerdeki hava ve salgıdaki durgunluk solunum enfeksiyonu (zatüre) riskini artırmaktadır.

Şahin SANDALCIOĞLU
Uzman Sosyolog  - Refleksolog
GSM: +90532 297 9235

KAYNAK
Prof. Dr. David Tracey
Prof. Dr. Peter Baume
Prof. Dr. Kurt H. Albertine
Prof. Dr. Laurence Garey
Prof. Dr. Frederick Rost
Prof. Dr. Phil Waite

NOT: Sağlık sorunlarından uzak kalmanın en doğal yolu 20 günde bir (TAMAMLAYICI TIP OLARAK SAĞLIK BAKANLIĞINCA ONAYLANAN REFLEKSOLJİ) seansı almaktır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder